Jika kau berjiwa pendidik…

Salam ceria,

Terima kasih pada Sahabat `Syahid` yang ingatkan saya untuk mengikuti dan menonton filem laskar pelangi yang saya kira hebat dan mantap.Walaupun ianya sebuah filem keluaran indonesia..namun gap/jurang antara kita tiada makna bagi saya.

Laskar pelangi sebuah filem yang memang sesuai untuk mereka yang bergelar guru atau murabbi atau pendakwah dan seumpamanya. Dibawah ini saya selitkan thrillernya. Boleh ditonton melalui youtube. Rugi kalau sahabat tak menontonya….inilah filem..erti hidup pada memberi.

Pasti sahabat akan terpesona dek jalan cerita dan pengajaran yang penuh sarat didalamnya. Memang hebat..Buat naqib/ah boleh tengok ambil semangat dari guru-guru dari cerita ini. Bagimana sanggup memberi ilmu walaupun sudah 2 bulan gaji tertunggak….bayangkan.

Mari sama-sama menonton.

0 thoughts on “Jika kau berjiwa pendidik…”

  1. wsalam..yup..boleh tersentuh jiwa…naik semangat untuk memberi walaupun jumlah yang nak mendengarnya hanya beberapa org sahaja..

    bukunya tak pasti ada tak dijual disini…

  2. seriously, mmg best. ana dh tgk dua kali. lps exam nnt nk tgk lg. hehe..

    btw, byk pengajaran yg boleh diambil [bukan utk pendidik je]. selain dpt mengimbau kenangan zaman kanak2 dlu [bg bdk kmpg cm ana la..]

    laskar pelangi mmg best. tp baca novelnya dlu b4 tgk filem..lg best..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *