Idea mahasiswa

Satu kisah lama mahasiswa ….dihadapan perpustakaan UM

Salam ceria,

Kali ini disempatan yang terbatas mari kita bincangkan pula soal mahasiswa.Ada yang mengatakan mahasiswa ni idealistik.Betulkah wahai mahasiswa?Idea mahasiswa kadang-kadang tidak berpijak di bumi yang nyata?

Teori ini mungkin sekadar teori namun pada saya ada betulnya juga. Namun idea yang dibawa oleh mahasiswa punyai kekuatan tersendiri.Lihat sahaja negara maju , bagaimana mahasiswa mereka. Bukan untuk mengagumi mereka namun mahasiswa mereka diberi kebebasan seluasnya untuk mengemukakan cadangan dan kritikan.

Namun hakikat kuasa mahasiswa di malaysia sudah tidak menjadi lagi.Mahasiswa di pandang sepi.Mahasiswa seolah tidak punya peranan yang perlu dimainkan.Idea dan gagasan bawaan mahasiswa hanya di pandang enteng.

Siapa yang salah bila idea-idea ini diuatarakan tapi dipandang sepi? Adakah kerana mahasiswa ini hanya pandai berteori sahaja.Aplikasinya tidak ada?Atau masyarakat yang salah dengan melihat mahasiswa sebagai insan yang tidak lebih dari manusia yang `biasa` iaitu tiada nilai dalam masyarakat…Renung-renungkan wahai mahasiswa sekalian termasuk saya sendiri…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *