I choose you as my partner


Salam. Malam ini saya surf internet walaupun agak slow.And its quite boring.Then i found something exciting!Make my head spinning around.What a shock for me.

I got an email from my senior.Nak tahu apa?Email mencari teman hidup!Tapi itu usaha yang saya kira terakhir yang beliau lakukan.Umurnya saya kira mungkin sudah hampir mencapai 30 an.Orangnya hensem( saya agak lah) tapi kenapa?…Kalau tak hensem pun..Adakah ia menjadi ukuran terpenting bagi seorang wanita?

why?

Then kebetulan malam ini juga saya terbaca satu post dalam sebuah forum.Si perempuan menceritakan yang dia sebenarnya dalam dilema.Antara 2 cinta lelaki yang dia cintai.Si A dan B.Dua-dua sayang kat dia.Tak tahu nak pilih yang mana.Maka ada cadangan menyuruh this girl to choose the best one.Yang paling sayangkan dia.Tapi si perempuan ini memang agak janggal.Saya kira dia inginkan keduanya..

My head spinning again..

Dua kisah yang cukup menarik hati tonight.May be you guys got the answer of this situation.Tapi saya juga punya sahabat pejuang dakwah yang menghadapi masalah yang sama dengan masalah perempuan diatas.(Nasib baik ia tidak berlaku pada diri ini).Masalahnya , taknak lepaskan salah satu.

Saya tak fikir ada perempuan yang sanggup menerima madunya ketika 1st day perkahwinan.Pelikkan.Moga-moga bagi mereka yang menghadapinya…setialah pada yang satu.Jangan lah terlalu tamak keraan nafsu.Statement saya tidaklah bermakna lelaki tidak boleh berpoligami.Tapi bagi saya jika pada peringkat ini sudah punyai pilihan yang ramai tapi tak nak lepaskan mana seorang maka itu tidak betul.(Moga tidak berlaku pada kita).

Bagi kisah abang tadi..

..saya cukup tersentuh.Sehinggakan menggunakan email untuk mencari pasangan hidup..But may be this give me an idea.May be one day can use it for searching a partner.Kua3..Persoalannya: kenapa?why?Mungkin kerana sikap kita lelaki yang sangat ego sehingga menyebabkan kawan susah nak dekati.Tau mungkin kerana kita terlalu peramah menyebab bakal isteri merasa curiga?So baik tak payah buat laki.(Bhasa kasar sikit..he2).

Apa yang tercatat ini bukanlah untuk memalukan sesiapa tetapi ia mengingatkan semua orang masalah yang sering bermain disekitar kita dan kadang-kadang ia boleh berlaku pada kita.Jika kita pulangkan kepada rujukan Al qurang dan as sunnah saya kira masalah ini akan selesai.All about nafsu.Jom pakat baca buku Tundukkan Hati-T.G nik Abdul Aziz Nik Mat.

Sabda Rasulullah SAW:”Dalam banyak-banyak perkara yang aku bimbangi berlaku kepada umatku ialah perbuatan menurut hawa nafsu dan panjang angan -angan”-Hadis riwayat at-tarmizi

*Tajuk atas hanya sekadar daya penarik sahaja..Ha2.

0 thoughts on “I choose you as my partner”

 1. memang awak suka mencipta kontroversi… Akak pun dapat email tu.

  Komen saya?
  Si sahabat tadi sudah ikhtiar cara ibu bapa, dan saudara terdekat, namun gagal. Brgitulah kalau bukan jodohnya, takkan jadi juga.

  Dia bertindak berani begitu kerana dia yakin bukan mudah mencari pendamping hidup yang benar-benar diciptakan untuk dia. Hanya Allah sebaik-baik perlaksana.

  Suatu Misteri yang bisa tersingkap jika hati benar-benar meletakkan Allah di hatinya. Hikmahnya pasti ada!

 2. salam.. jom me-rojak-kan bahasa.. hahaha.. klu benar nk bahasa melayu, ayuhlah kembali ke bahasa sanskrit.. hahaha..

  ni kne bwat kempen menyokong ‘campurisation’ ni.. hehe..

  jodoh itu bukankah sudah ditetapNya? moga2 ketemu jodoh buat kekanda itu..

  moga2 akh saintis jua cepat ketemu jodonhnya.. aminn.. 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *