Mari Mengenal BIOTEKNOLOGI.

Setelah lama banyak menulis tentang diri kini nak berkongsi apa yang saya pelajari dalam bioteknologi.Bioteknologi adalah sebuah bidang yang boleh dikatakan agak baru di Malaysia.Cuma malaysia baru sahaja nak memperkasakannya.Bidang bioteknologi adalah sebuah bidang yang mengaplikasikan bidang biologi secara keseluruhan.

Dalam bidang ini kami mempelajari bagaimana menggunakan kemahiran pengetahuan dalam biokimia,genetik,biohealth dan aplikasikan kepada tumbuhan dan mikrob.Untuk senang cerita kami kena mempelajari semua bidang yang ditawarkan.Namun yang dipelajari just yang surface je.Sebagai contoh subjek yang amat penting dipelajari oleh biotechnologist adalah plant biotechnology,technology dna recombinant dan banyak lagi.Kami mempelajari penggunaan alat-alat tertentu seperti PCR, electrophorosis dan sebagainya.

Bidang ini terbahagi kepada 3.Haiwan,tumbuhan dan mikrob.Walaupun diperingkat degree ,tidak dipelajari secara lebih detail tentang penggunaan alat-alat besar(bernilai jutaan ringgit) namun ia akan diaplikasikan apabila kita mengambil paper project pada tahun 3.Dengan biotechnology anda dapat menghasilkan baka yang dapat hasilkan buah yang banyak.Saya bercita ingin mengkomersialkan tanaman kelapa sawit.Jika kita dapat menghasilkan kelapa sawit yang rendah dengan pengeluaran minyak sawit yang banyak pasti dapat meningkatkan taraf hidup umat islam secara keseluruhannya.Di masa lain kita akan berbincang mengenai topik-topik yang berkaitan dengan bioteknologi.Moga dengan sedikit penerangan ini menjelaskan pemahaman anda tentang bioteknologi.

0 thoughts on “Mari Mengenal BIOTEKNOLOGI.”

  1. salam,saya memang minat bidang ni dulu, tapi mungkin sebab Allah dah pilih saya kaji ilmu nya dalam bidang medik, itu lah tempat saya..

    saya sangat2 berharap agar saudara dapat betul2 relatekan bidang biotech dengan aqidah seperti yg dibuat oleh adnan oktar (harun yahya), sama2 kita kembangkan danhebatkan i’jazul ilmi.. ameen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *