10 part time semasa belajar di universiti

Salam bahagia,

Anda sekarang merupakan penuntut universiti. Dapat pinjaman PTPTN? Atau anda mendapat baisiswa JPA? Anda tahu tak betapa ramainya penuntut universiti yang mendapat pinjaman PTPTN atau pinjaman lain atau biasiswa tidak cukup dengan bantuan yang diberikan. Jumlahnya cukup ramai..

Disini saya ingin berkongsi beberapa kerja yang anda boleh lakukan semasa belajar yang pendapatannya boleh mencecah RM 2K minimum setiap bulan. Tapi pokok pangkalnya dengan satu syarat. RAJIN! Ini merupakan salah satu syarat utama jika anda mahu memperoleh sumber pendapatan yang banyak. Tapi ingat..ingat….ingat…cari yang halal matlamat kita. Setiap rezeki yang Allah berikan pada kita sebenarnya ada hak orang lain. Duit diakhirat nanti adalah apa yang kita berikan pada manusia lain didunia. Pastikan jangan kedekut untuk memberi samada wang atau pun tenaga.Ia bukan berkurang. Tapi ia sebenarnya bertambah. Bertambah…dan membiak dialam akhirat.

Berikut 10 kerja part time/separuh masa yang anda boleh lakukan ketika menjadi penuntut universiti:

1. Guru Tuisyen

-Anda telah terpilih masuk ke universiti.Semestinya anda adalah yang terhebat.Maka gunakan kehebatan ilmu yang anda ada untuk berkongsi dengan yang lain. Hasil dari mengajar ini banyak juga.Anda boleh mengajar secara HOME TUITION ataupun di Pusat Tuisyen.

Rate KL: Rm 25-60/jam—bergantung kepada subjek yang diajarkan.

2. Promoter

-Jika anda ingin mengasah bakat softskill anda. Maka eloklah jika anda menjadi promoter.Ianya memberikan anda pengalaman untuk menjadi seorang peniaga yang pandai mengambil hati pelanggan. Anda malu? Kalau malu itu biasa pada permulaanya. Untuk akan datang pasti tidak lagi.

Rate gaji: Rm 80-120/hari (biasa 8 jam kerja)

3. Call center

-Jika anda jenis yang malu untuk bersua dengan masyarakat awam, maka anda boleh memilih kerja sebagai customer service agent. Banyak syarikat perlukan pekerja seperti Mc DDomino Pizza dan sebagainya.

Rate Gaji: Rm 5-8/jam

4. Penghantar Makanan segera

-Anda lelaki yang otai.Suka bawa motor. So, saya suggest anda layak untuk mengambil peluang ini sebagai peluang untuk buat duit partime sambil belajar. Rate tak dapat saya berikan kerana kekurangan maklumat.

5. Blogger

-Anda juga boleh buat duit dengan blog. Daftar blog anda di Blogger atau pun blogdrive atau pun typepad atau dimana-mana sahaja pengendali blog. Tapi kebanyakan bloggers memilih untuk menyertai blogger.com.

Rate gaji: bergantung kepada kemasukan pelayar ke blog anda.

6. Jual barangan secara online

-Ramai orang menjual secara online samada barangan terpakai ataupun barangan baru. Saya juga berpeluang untuk berjinak-jinak dengan business. Jualan nya bergantung kepada permintaan. Jumlah pendapatannya juga agak lumayan jika kena caranya.

7. Perniagaan Takaful

-Anda pasti pernah sakit. Pernah masuk hospital. Mahukan anda mendapat bayaran jika anda mengalami apa-apa penyakit? Masuk hospital pun beroleh duit. Maka takafullah yang dapat membantu anda. Oleh itu , saya kira perniagaan ini amat menguntungkan. Perolehan yang anda perolehi adalah berpanjangan selama 6TAHUN! Bayangkan jika anda memperoleh seramai 4 keluarga sahaja dengan sebuah keluarga membeli takaful untuk anak-anak mereka. Pasti anda sudah duduk senang sedikit..hehe

8. Fasilitator program motivasi dan keagamaan

-Jika anda jenis yang suka berkongsi ilmu , maka jawatan ini sesuai untuk anda lakukan.Ia boleh dibuat pada hujung minggu sahaja. Anda boleh memohon di pelbagai agensi seperti Fitrah perkasaFitrah power dan sebagainya.

9. Pengedar pamplet perniagaan

-Jenis kerja ini seperti promoter.Tetapi beza sedikit kerana anda tidak perlu pujuk pelanggan untuk membeli produk anda. Bermodalkan senyuman, anda hanya yakinkan orang awam untuk menerima pamplet anda sahaja. As easy as ABC kata orang.

10. Waiter

-Anda boleh jadi pelayan sambilan di mana-mana restoran makanan segera atau pun restoran biasa. Hotel juga boleh. Gajinya saya kira dalam RM 6-10/JAM.

Banyak lagi kerja anda anda boleh buat selain dari apa yang saya tulis ini. Ada lebih kurang 100 KERJA SEPARUH MASA yang anda boleh terokai. Insyaallah ada masa akan saya kongsikan. 

Tapi ingat 2 perkara. Pertama: Pokok kepada kebebasan kewangan atau kekayaan adalah KERAJINAN….kEDUA: Setiap rezeki yang ALLAH berikan pada kita ada juga bahagian orang lain.Jadi berSEDEKAHLAH sebahagian harta anda. Sebelum Allah menarik keseluruhan harta anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *