Hukum ASB dan ASN? Pening kepala..

Salam bahagia,

Semalam minum petang bersama sahabat lama. Perbincangan berkait rapat dengan perniagaan masing-masing. Sememangnya kami ini memang punya satu persamaan ketara kot..suke berniaga.Ha2.

Lantas, dalam perbincangan tersebut, sahabat tadi mencadangkan saya untuk melabur dalam ASB.Tapi buat masa ini memang banyak sangat khilaf tentang persoalan ini.Membuatkan segelintir dari kita tertanya2.Tapip sahabat perlu ingat, dalam perkara seumpama ini sememangnya perlu diberi perhatian kerana perkara syubhah juga BAHAYA. Lantas mungkin ada yang punya pandangan sendiri.Saya setuju dengan pendapat ustaz zaharuddin.Saya lebih percayakan apa yang dikemukan oleh Majlis penasihat syariah suruhanjaya sekuriti kerana mereka sememangnya terlibat terus dengan ini. Salah satu surat saya paparkan.

Ummat Islam jadi bingung.Pakcik-pak cik kita juga terlibat.Guru-guru and ustaz-ustaz juga.Bagaimana wahai mufti-mufti diluar sana? Kami pening..Bagaimana hukum nya boleh bercanggah antara kamu? Atau terdapat salah satu pihak tersalah dengar penerangan? Dibawah ini saya kemukan beberapa url web yang bersetuju dan yang tidak dalam hal ini untuk rujukan kita.

ASB(AMANAH SAHAM BUMIPUTRA)/ASN HARUS:

Mufti Perak
Mufti Sarawak
Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam 

*setelah cuba mencari fatwa mereka tentang ASB/ASN dalam web fatwa (http://www.e-fatwa.gov.my) tiada dalam rekod.

ASB/ASN HARAM:

Mufti selangor
Ust. zaharuddin

Sekarang terpulang pada anda. Nilai bukan kerana anda sudah menjadi ahlinya.Tapi nilai kerana anda mahu mencari kebenaran.Wassalam.

0 thoughts on “Hukum ASB dan ASN? Pening kepala..”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *