Kau mahu kaya?

Salam.Kau mahu kaya?Mahu tak?Itu pertanyaan saya buat rakan-rakan sekalian.Saya kira jawapan sama akan saya temui .YA! Itu juga gelagat yang dilihat di suatu petang di MPH di mid valley.

“Abang..buku mana nak pilih ni”.Kata sang isteri dengan taat.

“Hah..baca buku ni…Success women”.Ujar sang suami yang saya kira dalam umur 50 an.Memberikan buku tentang wanita kaya yang berjaya.Lihat!Asal kaya..semua mahu.Betul tak?

Saya kira begitulah dialog sepasang merpati sejoli tentang buku.Buku tentang BAGAIMANA BUAT DUIT semua laris.Semua nak buat duit.Duit adalah segala-galanya?

Saya juga tak dapat lari dari dugaan ini.Memang rasa nak beli jer buku buat duit ni.Sapa tak nak buat duitkan.Tambahan duit!Duit!Duit!

Duit boleh beli kete..buat beli buku..kahwin dan sebagainya.Pakai duit.Tapi ingat duit juga boleh membawa kita ke lembah neraka yang sangat dahsyat.Bahang panasnya membakar kulit .Lebih sakit dari siraman air panas didapur.Lebih dari segalanya.Oleh itu..Beringatlah jangan kita menjadi hamba kepada duit.

Tips untuk tidak mahu jadi bakhil…banyakkan bersedekah.Asal rasa tak nak bagi pada orang ..bagi sahaja.Jangan di fikirkan.Mula-mula susah tapi kalau lama-lama insyaallah boleh lawan.Practice make perfect.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *