Kegilaan masa kecilku…

Ketika tulisan ini dicoretkan..aku sedang tension dan tak tahu aper nak dibuat.So teringat pula my old school story.Dulunya aku mempunyai satu kegilaan yang aku kira jarang ada pada kanak2 zaman sekarang.Apa kegilaan itu?Kegilaannya adalah ,kegilaan menulis surat.Bukan surat cinta.Tapi surat rasmi kepada kedutaan.Aku mendapat maklumat alamat kedutaan dari nizam (skang chef di hotel singgahsana) kalau tak silap la.Aku mula mencoret beberapa surat kepada banyak kedutaan.


Contoh: US,AUSTRALIA,UK,SAUDI ARABIA,FINLAND,AUSTRIA and etc.Yang lain tak ingat.


Apa yang ditulis?

Biasa la,ketika kecil ku semasa darjah 5-tingktn 3 aku adalah penggila setem.Manakala abah seorang pengumpul duit syiling n adik (hisyam uia) pengumpul sampul surat hari pertama.Maka aku menulis surat kepada setiap kedutaan yang aku kira banyak juga la dalam belas-belas.Kononnya dalam surat tu aku memohon agar di beri pamplet tentang negara tersebut.dan kononnya aku akan ke negara tersebut untuk further my study(hahah menipu..rase berdosa pulak).Di akhir surat aku coretkan yang aku ini peminat setem.So aku mintak negara tersebut hantar setem.


Cinta berbalas?

Alhamdulillah,cinta ku berbalas.Tapi bukan kepada seorang perempuan.Ha!Tapi kepada kedutaan.Seingat aku negara yang reply surat itu adalah dari AUSTRALIA,AUSTRIA, dan FINLAND.Aku masih simpan lagi surat-surat mereka.Dari negara lain tiada jawapan yang aku dapat.


Dari situ aku mula menaruh harapan that one day i`ll be there terutamanya kat AUSTRALIA.Moga cita-cita gila ku menjadi kenyataan.Tak dapat further kat sana pun..dapat honey moon kat sana pun best gak.Yang penting i`ll be there.Ini lah ,aku rasa zaman kegemilangan dan kelainan zaman kecil ku untuk dikongsi because i`m different.Moga allah mengabulkan hajatku.Ameen.

0 thoughts on “Kegilaan masa kecilku…”

  1. tension ya? jangan risau, mmg ini la masanya untuk update blog! haha!

    i love study week! I have so much time with myself, my books and my blog!

    Australia eh? hurm.. tak tau plak boleh dapat setem cara nih. guess im not one of those guys.

    good luck exam!

  2. Salam..

    Alhamdulillah,dh prnh jejak kaki di Aussie pd thn 2006..Pergi sorang2 plak tu =).Sempat lawat Sydney,Melbourne n Newcastle je.Seronok dapat jalan2.Lagi2 sy ni memang kaki jalan pun (ade ke kaki bukan jalan??hehe).

    Ade 1 bende penting yg sy tertarik.Selama keberadaan sy di Aussie,sy sgt teruja dgn sikap pemandu kenderaan di sane.Mereka sangat hormat akan pejalan kaki.Contohnye mase nak lintas zebra crossing.Nampak sahaja orang menuju ke zebra crossing,masing2 perlahankan kenderaan.Bagi laluan untuk melintas..

    But then,lain pula yg berlaku di m’sia.Bagi sesetengah pemandu,nampak je ade orang nak melintas,terus pecut laju.Jadi kadang2 kalau nak lintas kat zebra crossing,kena la tunggu sampai takdak kenderaan.So,what’s the function of zebra crossing??Mungkin kene tunggu zebra nak cross jalan dulu,baru kereta berhenti kut..=)

    Semoga diberi kesempatan melawat Aussie,insyaALLAH.Honeymoon ke sane pun,jadilah..=)

  3. haha. kat sana, parking pun “ada cara”. salah cara parking, siapkan je la duit untuk bayar saman.

    they have a good practice in safety. in Malaysia, we can see a lot of muslims, but there, we will see islam without muslim! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *