Apa yang lelaki tidak suka pada perempuan?


Di pagi jumaat yang mulia ni saya mengambil kesempatan masa untuk menulis topik ini atas beberapa sebab tertentu.Dan ini merupakan pandangan peribadi saya sebagai lelaki dan mungkin lelaki diluar sana ada yang sependapat dengan saya.Lelaki dan perempuan dicipta Allah sebagai pelengkap hidup masing2.Nabi sendiri menyuruh kita mencari separuh lagi diri kita pada wanita kerana wanita diciptakan dari tulang rusuk lelaki.Baiklah kita masuk pada topik:

APA YANG LELAKI TIDAK SUKA PADA PEREMPUAN:

Beberapa sikap yang lelaki tidak suka terhadap perempuan saya bawakan untuk renungan kaum hawa dan mungkin ada yang tidak bersetuju dengan saya.Tak pa.Sekadar perkongsian.

1. Emosional- Yes emosional @ sensitif adalah merupakan naluri/ fitrah bagi perempuan.Namun lelaki memang kurang menyukai perangai yang terlalu emosional dan terlalu sensitif.Sikit2 merajuk.Terlalu sensitif menyebabkan pihak lelaki akan merasa jemu dengan perempuan.Tapi sensitif itu saya rasa untuk perhatian.Bermaksud perempuan mencari perhatian dari lelaki.Namun jika melebih2 menyebabkan lelaki bosan terhadap anda.

2. Ego-Lelaki memang tak sukakan perempuan yang mempunyai sifat ego yang tinggi.Sebab kadang 2 ego wanita ini membolehkan mereka membuat keputusan tidak rasional.Dalam memilih pasangan hidup pun, sifat ini juga sangat dititik beratkan oleh pihak lelaki.Lelaki selalu membayangkan rumah tangga akan sentiasa bergoncang dan tahan lama apabila wujud sikap ego.Perempuan akan sentiasa melawan suami ,dan buat kepala sendiri.Awas! sifat ini dinilai oleh lelaki sebelum perkahwinan.


3. Akhlak-
Ini merupakan nilaian yang biasa dilihat oleh geng dakwah.Orang yang memang berkecimpung dengan kerja2 dakwah di kampus mahupun di luar sana cukup mementingkan akhlak pasangan mereka.Rupa paras hanyalah added value sahaja.Jika akhlak kurang elok dengan terbiasanya perempuan mengeluarkan kata2 yang tidak senonoh menyebabkan pihak lelaki mengabaikan perempuan jenis ini.

Inilah 3 item besar yang mungkin boleh dinilai sendiri oleh pembaca sekalian.Dan ini merupakan pandangan peribadi.Jika ada pihak yang merasakan tidak betul apa yang saya ungkapkan maka harap bagi teguran. Sekian.

Saha bin saad RA berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda:

” Bermula sesuatu yang baik (khair) iabrat peti besi (khazanah) dan bagi setiap peti besi ada anak kuncinya,maka berbahagialah orang yang dijadikan Allah SWT sebagai anak kunci kebajikan dan penyelak(penghalang) kepada kejahatan.Sebaliknya, celaka(neraka) bagi seseorang yang menjadikan kunci kepada kejahatan dan penyelak (penghalang) kepada kebaikan.”
-HADIS RIWAYAT IBNU MAJAH)

-rujukan dari buku NOTA KEPADA DIRI-ms 247

0 thoughts on “Apa yang lelaki tidak suka pada perempuan?”

  1. setuju2

    perempuan memang sinonim dengan emosi. perempuan memang lebih mudah mempamerkan emosi berbanding lelaki. Perempuan sendiri pun akan bosan jika kawan perempuannya sangat mudah merajuk!

    Ego..masalah ni. lelaki biasanya memang pantang dengan perempuan macam ni. perempuan mestilah memahami dan ubah diri. perempuan yang ego, mungkin disebabkan persekitran kehidupannya. biasanya bila sesuatu sikap dah sebati dlm diri, memang payah nak diubah. mungkin, dia tak perasan dia ego sebenarnya.. jadi, tegurlah dengan cara yang berhikmah

    hhmm, kadang2 budak2 yang physically nampak x islamik lebih baik akhlaknya. lebih sopan bicaranya, labih halus tegurannya, lebih ramah sapaannya. bahasa melambangkan siapa “diri anda”

  2. emosi adalah fitrah~cuma yang perlu diselidiki adalah bgaimana ia boleh dipositifkan..hmmm~penilaian perempuan beremosi dLm bentuk negatif cuma dinilai oleh msyarakat spt kita mgkin. pemikiran begini telah menyebabkan si perempuan tdk berani ke hadapan utk menyatakan pandangan. sayangnya si lelaki mempunyai ego y tdk mahu perempuan melebihi dirinya..kan..? perempuan akan kuat apabila diberi sokongan dan didikan..bukan dihukum dan dihentam.

    kerana perempuan nampaknya lembut tetapi kerasnya bukan mudah untuk dilenturkan.(anda akan tahu jika anda ada teman wanita)..

    dLm dunia gLobal mcm skang ni dah tak ada bias gender. lelaki atau perempuan sama…y pTg siapa yang berani ke depan dan lebih kompetetif. hm…saya merasakan penulis ni mcm tak sk perempuan kan..? tak ada yang perfect kat dunia ni…

    merajuk, malu adalah hiasan wanita. tapi penulis harus sedar dalam dunia hari ini faktor persekitaran amat mempengaruhi tumbesaran manusia. jika dahulu lelaki sinonim dengan ‘keras’ dan ‘kuat’ namun kini tidak lG. wujud kelompok y dpaggiL sbg homoseks dsd. perempuan juga sama.

    emosi harus dididik. proses untuk mematangkan diri uTk mengawal emosi, sikap ego dsb bkn memerlukan ms yang pendek saudara=)..pelbagai pengalaman, kesilapan dan mungkin perkara2 yang mengaibkan akan berlaku. harus menerima setiap kelemahan diri sendiri dan manusia lain dengan berlapang dada. juga tidak harus takut untuk melakukan kesilapan kerana dari itu, kita belajar.

    saya menerima pakai teori ‘usia masih muda’. ‘darah masih panas’. waktu remaja seharusnya digunakan untuk membetulkan diri dan mengenali setiap kelebihan diri dan kelemahan~spy apabila dewasa kelak, kita mampu menjadi seorg mnusia matang yang sudah diasak dan diuli dengan pelbagai asam garam kehidupan..

    anda juga tahu, bagaimana pemikiran kita hari ini akan mencorakkan kehidupan kita pada masa hadapan. sikap boleh diubah, tapi bagaimana dengan tanggapan..? sayang jika kita masih memikirkan/ berfikiran 10 tahun ke belakang sedangkan Islam akan sentiasa berkembang ke hadapan~

    ia sekadar ulasan picisan dari insan bernama perempuan..SYUD..

    -entri penulis juga bersikap emosi jika anda perasan-

  3. terima kasih atas komen dari syud n nemo.Itu pendapat masing2.Tiada perlu saya ulas lagi.Namun begitu perlu diingat lelaki n wanita adalah manusia yg berbeza n taraf mereka tidak boleh disamakan.Masin2 ada kelebiham dan perempuan itu pelengkap kepada lelaki.

    Jika perempuan nak disama tarafkan maka itulah terjadinya `imam wanita` dan banyak lagi disebabkan nk sama taraf dlm erti kata yang tak difahami.Itu lah yang saya kita pembawaan yang cuba di bawa `Sister In Islam`.

  4. salam. tertarik untuk komen, mula-mula sebab gambar tuh. sebagai peminat final fantasy, saya terkejut bile melihatnya.

    kemudian, tertarik dgn isinya, dan oleh kerana saya tak setuju sangat, saya lagi tertarik.

    last2 tgk2, ada yang dah komen, hurm.. tajuk ni rupanya mmg semangat sikit kalau nak bg komen, lagi2 ianya pendapat peribadi.

    apa2 pun, taknak tambah apa2. cuma nak ulang balik pesan ust hasrizal malam semalam. cari buku yg boleh bawa kita mengenali sunnatullah dalam hubungan.

    buku John Gray tu mungkin boleh tambah insights to this entry.

    terima kasih kerana berkongsi.

  5. hehe~someone ‘playsafe’ kat sini…

    en zulkamal boleh cube berdiskudi dgn cerdik pandai pLak lepas ni uTk dptkan pandangan Y lBih gLobal~hehe

    p/s: ever heard about ‘sweeping statement’..?

  6. sweeping statement? shedding some light:

    sweeping
    2. (of a statement) making general assumptions about an issue without considering the details

    taken from: thefreedictionary.com

    hurm.. to add more (in case my comments were too general) : not all man thinks like that. ada yang suka pada yang ego and ‘hard to get’. ada juga yang boleh sama-sama beremosi dgn perempuan!

    nilaian akhlak, saya setuju. cantik mana luaran, dlaman tu yang seharusnya lebih cantik.

    cuma, there is this saying : man marries a women hoping that she will never change, but she will. women marries a man hoping that he will change, but he never.
    (something like that la kan..)

    satu hari, perempuan itu ego, esoknya mungkin akan berubah! persediaan untuk kedua-dua sifat wanita yang datang tak kira masa pasang surutnya seperti ombak (dari John Gray, ini bukan perumpamaan saya ya!) perlu.

    nukilan nasihat untuk mencari cara berhadapan kedua-duanya ada termuat dlm buku yang ust hasrizal cadangkan.

    p/s: saje je pakai nama-nama orang nih.. tak nak buat statement sendiri, hehe.. kalau yang ni ‘statement’ yang macam mana pulak ya?

    p/p/s: bukan satu dua ilmu je yang kena cari, buku tersebut merupakan salah satu. bukan satu dua pandangan je kita boleh cari, pandangan di atas merupakan salah satu. komen yang lain?

  7. guys~i guest ya should sTop talking bout women…

    ayat pedas sket…suka ke tak, perempuan la jugak yang akan bergelar isteri kan…?

    juz saya rasa nak munTah ngan tJuk post ni..! nGee…kumbang bkn sekor n bunga bkn sekunTum.

    kalau dah sk, tak mandi pun ckp wangi. Ngeee…

    respect women juz like what they are…in Islamic org somehow, women are still lack behind. dis is s/thing dat we should develop n encourage more. bkn utk melahirkan seorg lagi ‘imam’ wanita, tapi ibu2 yang bkal melahirkan generasi Islam masa hadapan..

    men @ women sama jer, klau dua2 pun mempersekutukan Allah..apa yang pTg is TaQwa…tHe enD~

    p/s;lihatlah wanita spt Rasulullah memandang wanita..

    sYudnuC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *