Anda bertanya..Saya menjawab.. : )

CEMERLANG

Anda: Cemerlang itu apa?

Saya: Cemerlang ertinya berjaya dari segala sudut dalam pekerjaan seharian baik study hingga lah sebagainya.

Anda: Camner nak cemerlang?

Saya: Join jemaah.Means buat gerak kerja islam dengan ikhlas.Join usrah.

Anda: Saya dah join jemaah/persatuan islam tapi study teruk?kenapa ya?

Saya: Pertama: tengok macamana kamu urus masa.kerja jemaah dan study kedua2nya adalah penting.Seimbangkan dan cemerlangkan kedua2nya.Jangan abaikan salah satu pun.
kedua: Berterusan/istiqamah dalam membuat gerak kerja islam dan juga study.Arrange masa dengan betul.
ketiga: Amalkan membawa buku kemana sahaja.Budaya ilmu dititik beratkan.Tak kisah lah buku ilmiah ker..buku haraki ker..yang penting berguna untuk anda.Baca bila ada kelapangan.Contoh: masa nak tunggu meeting ker.tengah tunggu penceramah ker.

CINTA

Anda:Macamana plak tentang cinta?

Saya: Cinta itu fittrah.Semuaorang merasainya sebagai manusia.

Anda: Camner ngan pasangan?

Saya: Carilah yang mencintai Allah lebiih dari anda.Bila anda mencintainya,anda rasa die memberi dorongan lebih lagi untuk anda mencintai Allah dan rasulnya.Dan anda akan terus istiqamah dalam gerak kerja islam.

Anda: Camner caranya saya ingin bercinta?

Saya: Pikir sendiri..hehe..-cop(setel)(jika masih belajar dan tak mampu)—-tunang —–kahwin.

Anda: Yer ker ni?

Saya: Ini pendapat sahaja.Anda kene baca banyak buku pasal tu klu nak tahu.Saya suggest buku AKU TERIMA NIKAHNYA-Ust. Hasrizal dan INDAHNYA CINTA-Dr. `Aidh Abdullah(penulis buku La Tahzan).Sekian celoteh di pagi Khamis (25 ramadhan 1429)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *