Salahkah aku bercinta?


Salahkah aku bercinta?…..

Inilah kata-kata yang biasa keluar dari mulut remaja-remaja zaman moden.Percintaan dengan kata lain couple seolah-olah sudah menjadi kewajipan.Tak sah dan tak lengkap kehidupan remaja jika tanpa cinta jenis ini.Apa yang saya maksud kan adalah percintaan sesama manusia sebelum perkahwinan.Tidak dinafikan..cinta itu fitrah.Semua pasti merasakannya..Namun yang salah adalah tindakan si pelakunya.Bagaimana kita mengarahkan cinta itu yang terpenting.Islam memberi garis panduan jelas dalam bab-bab macam ini.

0 thoughts on “Salahkah aku bercinta?”

  1. Garis panduan yang jelas tidak dapat dilihat jika tiada pengetahuan tentangnya.

    Naluri itu mmg fitrah, tetapi sejauh manakah sseorang itu mampu mengawalnya dengan ‘persekitaran’ yang sedia wujud tanpa dipandu iman?

  2. Istimewa buat syudnuc…
    kalau u terbace komen i,tolong bgth i kat nukuri_90@hotmail.com.
    Cube bezakan antara 2 perkara ni:
    1-Kita tahu sesuatu perkara itu salah,tp kite tak dapat nak hindarkan diri kite drpdnye…bile orang bgth/sedarkan kite…kite reflect and doa supaye satu hari/mase Allah bg hidayat and kekuatan untuk kite amalkan…
    2-Kite tahu benda tu salah dan bertentangan dengan syariah dan Al-Quran yang suci, tp sebab kite nak ikut hati kite dan ape yang kite fikir betul….make kite nafikan ape yang haq/benar.
    Buatlah penilaian sendiri.
    Couple is having a connection with some one on the opposite sex,who is not a muhrim(u can get married to),wether by thinking about her,speaking,looking,touching or having feeling(dalam hati rase cinta kat dia)..etc. These actions are forbidden in Islam( true and proper islamic point of view)Cinta memang tak salah langsung! Cuma……couple..is a wrong way of LOVE. Because,this kind of love…is the key to ZINA.It is leading to zina.
    Thats just lil bit information rearding why couple is not right and permissible.
    Semoga Allah lembutkan hati kita semua untuk tunduk kepada ajaran sebenar Islam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *